Třínohý pes

Trojný pes, také známý jako Tri Pada Adho Mukha Svanasana, je náročná variace klasického psa, která posiluje ruce, ramena, kyčle a střed těla. Tato pozice přispívá k rovnováze, síle a flexibilitě, zatímco otevírá kyčle a protahuje zadní stranu stehen.

Správná technika a provedení

  1. Začněte v klasickém psu s rukama pevně umístěnýma na podlaze a nohama na šířku boků.
  2. Tlakujte rukama dolů do podložky, aktivujte střed těla a zvedněte jednu nohu směrem k stropu, zatímco kyčle zůstanou v jedné linii.
  3. Abychom otevřeli kyčel, postupně začněte zvedat kyčel na jedné straně a stáhněte patu směrem k hýždím, zatímco koleno směřuje nahoru.
  4. Dbejte na to, aby ramena zůstávala stabilní a stejně vysoko na obou stranách, abyste se vyhnuli zatížení dolní části zad.
  5. Hluboce dýchejte, zatímco držíte pozici, a pomalu snižte nohu zpět na zem, než přejdete na druhou stranu.

Časté chyby

  • Chyba: Přílišná rotace kyčlí. Když se kyčle otevřou příliš, může to vést k nerovnováze a tlaku na dolní části zad. Řešení: Udržujte střed těla aktivní a kontrolujte rotaci v kyčlích.
  • Chyba: Kolaps ramen. To může vést k nepohodlí a špatnému držení těla. Řešení: Tlačte rukama a zvedněte ramena od uší.

Modifikace a variace

  • Začátečnická modifikace: Udržujte kyčle stabilní a čtvercové, aniž byste je otevřeli, zaměřte se pouze na zvednutí nohy v rovné linii, abyste budovali sílu a rovnováhu.
  • Pokročilá variace: Pro větší výzvu v rovnováze můžete přidat kliky, zatímco držíte jednu nohu zvednutou v Trojném psu.

Počet opakování a sérií

Proveďte 3-5 opakování na každé straně a držte pozici 20-30 sekund každé opakování. To posílí svaly a zlepší flexibilitu.

Dýchací technika

Dýchejte kontrolovaně během celé cvičení. Vdechujte, když zvedáte nohu, a vydechujte, když otevíráte kyčel nebo protahujete nohu směrem k stropu. Udržujte dech rovnoměrný, abyste podpořili rovnováhu.

Video: Trojný pes provedený ženami

Zde jsou dvě videa, která ukazují Trojný pes provedený ženami:

Zpět na blog