Boční natahování čtyřhlavého svalu stehenního

Boční ležící strečink kvadricepsů je skvělý cvik na protažení kvadricepsových svalů na přední straně stehna. Tento strečink je efektivní pro zlepšení flexibility v kyčlích a kolenou, což může předcházet zraněním, zejména po aktivitách jako je běhání, jízda na kole nebo silový trénink. Může také pomoci snížit napětí v kyčelním kloubu.

Správné provedení a technika

Takhle provedete Boční ležící strečink kvadricepsů:

  1. Lehněte si na bok, s tělem rovně a stabilně.
  2. Pokrčte horní koleno a chyťte kotník rukou na stejné straně.
  3. Opatrně táhněte kotník směrem k sedací části, zatímco se ujistíte, že kyčle zůstávají stabilní.
  4. Cítíte protažení na přední části stehna a držte tuto pozici 20-30 sekund.
  5. Vyměňte stranu a opakujte pro druhou nohu.

Časté chyby

Zde je několik častých chyb, kterým se vyhnout během Boční ležící strečinku kvadricepsů:

  • Ohyb kyčle: Ujistěte se, že kyčle jsou drženy v neutrální pozici, vyhněte se ohýbání dopředu.
  • Protažení příliš daleko: Netáhněte kotník příliš tvrdě směrem k sedací části; protažení by mělo být kontrolované a pohodlné.
  • Příliš rychlé protažení: Provádějte protažení pomalu a držte ho alespoň 20-30 sekund, abyste získali maximální užitek.

Modifikace a variace

Tento strečink můžete přizpůsobit podle své úrovně:

  • Variant pro začátečníky: Pokud je obtížné dosáhnout na kotník, můžete použít pás nebo ručník, abyste udělali strečink přístupnější.
  • Pokročilá varianta: Pro hlubší protažení zkuste mírně posunout kyčli dopředu, zatímco táhnete kotník směrem k sedací části.

Opakování a série

Držte Boční ležící strečink kvadricepsů 20-30 sekund na každé straně a opakujte 2-3krát. Tento strečink lze provádět denně pro zlepšení flexibility kvadricepsových svalů a kyčelního kloubu.

Dechová technika

Dejte si hluboký a klidný dech, zatímco provádíte strečink. Nadechněte se před zahájením strečinku a vydechujte pomalu, když taháte kotník k sedací části, abyste pomohli svalům se uvolnit a posílili protažení.

Zpět na blog