Série protažení nohou

Série protažení nohou je Pilates série, která se zaměřuje na protažení a posílení spodní části těla, včetně hamstringů, boků a jádrových svalů. Tato série je vynikající pro zlepšení mobility a flexibility v nohách a stabilizaci jádra. Je ideální jako součást zahřívací rutiny nebo jako samostatná protažovací rutina po tréninku.

Správná forma a technika

Zde je návod, jak provést sérii protažení nohou s správnou technikou:

  1. Protažení jedné nohy: Ležte na zádech, přitáhněte jednu nohu k hrudi, zatímco druhá noha je natažena na podložce. Držte koleno rukama a vyměňte nohy.
  2. Protažení obou nohou: Zvedněte obě nohy do polohy stolu pod úhlem 90 stupňů, natáhněte ruce dozadu a nohy rovně, a poté je vraťte zpět do výchozí pozice.
  3. Protažení nůžkami: Zvedněte jednu nohu směrem ke stropu a držte ji, zatímco měníte nohy, druhá noha je těsně nad podlahou.
  4. Protažení hamstringů: Zvedněte jednu nohu směrem ke stropu, zatímco druhá je na zemi, a jemně ji táhněte k sobě pro hlubší protažení.

Soustřeďte se na udržení aktivního jádra a kontrolu pohybů v každém cvičení.

Běžné chyby

Abychom co nejvíce využili sérii protažení nohou, vyhněte se těmto běžným chybám:

  • Kolaps v zádech: Držte dolní část zad v kontaktu s podložkou, abyste předešli napětí.
  • Napjatý krk: Vyhněte se tahání hlavy příliš dopředu rukama a udržujte krk uvolněný.
  • Nedostatek kontroly: Proveďte pohyby pomalu a kontrolovaně pro maximální efekt.

Modifikace a variace

Zde je několik způsobů, jak můžete přizpůsobit sérii protažení nohou:

  • Začátečníci: Pokud máte ztuhlé hamstringy, můžete si mírně pokrčit kolena nebo použít gumu kolem nohou pro dodatečnou oporu.
  • Pokročilí: Držte nohy níže vůči podlaze v protaženích pro hlubší výzvu, nebo přidejte váhu do rukou pro další odpor.

Počet opakování a sad

Snažte se o 8-10 opakování každého cvičení a proveďte 2-3 sady. Zaměřte se na pomalé, kontrolované pohyby pro dosažení co nejlepšího efektu.

Technika dýchání

Koordinujte pohyb s dechem. Vydechněte, když se připravujete na protažení, a vydechněte, když protahujete nohy. To pomáhá aktivovat jádro a kontrolovat pohyby.

Zpět na blog