Rozšířený Pozdrav k Udělu Palce

Rozšířená pozice ruky na palec u nohy, nebo Utthita Hasta Padangusthasana, je statická balanční pozice, která protahuje hamstringy a boky, posiluje nohy a zlepšuje rovnováhu. Tato pozice vyžaduje flexibilitu, soustředění a sílu a pomáhá zvyšovat stabilitu a vytrvalost těla, zejména v oblasti jádra a nohou. Také pomáhá zlepšit koncentraci a tělesné povědomí.

Správné provedení a technika

Aby bylo možné rozšířenou pozici ruky na palec u nohy správně provést, postupujte podle těchto kroků:

  1. Začněte v Tadasaně: Stůjte vzpřímeně s nohama u sebe a pažemi podél boků. Udělejte několik hlubokých nádechů, abyste našli rovnováhu.
  2. Zvedněte nohu: Při výdechu ohněte pravé koleno a zvedněte ho ke hrudníku. Uchopte palec nohy pravou rukou přidržujícími prsty. Umístěte levou ruku na bok pro lepší rovnováhu.
  3. Prodloužte nohu: Při nádechu začněte protahovat pravou nohu před sebou. Držte záda rovná a boky v linii a vyhněte se zakulacení zad.
  4. Udržujte rovnováhu: Soustřeďte se na bod před sebou, abyste udrželi rovnováhu. Držte pozici po dobu 5-10 nádechů, podle vaší pohodlnosti a stability.
  5. Vyjděte z pozice: Opět ohněte koleno a pomalu spusťte nohu dolů. Opakujte na druhé straně.

Časté chyby

  • Zakulené záda: Vyhněte se ohnutí zad dopředu, když protahujete nohu. Udržujte záda rovná aktivací svalů jádra.
  • Chybná pozice boků: Ujistěte se, že boky jsou paralelní s podlahou a že nedovolíte, aby se jeden bok zvedal.
  • Přetahování nohy: Pokud máte napjaté hamstringy, můžete držet koleno ohnuté, abyste udrželi správné zarovnání.

Úpravy a varianty

Zde je několik úprav pro rozšířenou pozici ruky na palec u nohy:

  • Použití popruhu: Pokud máte problém dosáhnout na palec nohy, můžete použít jógový popruh kolem chodidla pro další podporu.
  • Podpora od zdi: Cvičte s využitím zdi pro stabilizaci, zatímco pracujete na rovnováze.
  • Reklinovaná varianta: Zkuste pozici ležící na zádech pro mírnější verzi, která se zaměřuje na protahování bez vyzývání rovnováhy.

Opakování a série

Držte rozšířenou pozici ruky na palec u nohy po dobu 5-10 nádechů na každé straně. Opakujte pozici 2-3krát pro zlepšení rovnováhy a flexibility. Pro začátečníky se doporučuje začínat s kratší dobou trvání a postupně zvyšovat sílu a stabilitu.

Techniky dýchání

Hluboce se nadechněte, abyste protáhli páteř, a vydechněte, abyste vytáhli nohu. Ujistěte se, že vaše dýchání je plynulé a kontrolované, což vám pomůže udržet rovnováhu.

Vizuální instrukce a úhly

Podívejte se na toto video pro podrobný náhled na rozšířenou pozici ruky na palec u nohy, včetně techniky a tipů pro lepší rovnováhu.

Další video, které ukazuje krok za krokem, jak ovládnout Utthita Hasta Padangusthasana, s detaily o úpravách a modifikacích.
Zpět na blog