Bytte løpesko, fritidssko eller joggesko

Pět znaků toho, kdy byste měli vyměnit své běžecké boty

Každá obuv se v průběhu času opotřebovává, i když jste ji dlouho nepoužívali. Existuje zlaté pravidlo, že běžecké boty vydrží 1000 km +/- 200 km. To se samozřejmě liší od boty k botě a záleží na tom, jak moc nebo málo byly používány. V tomto článku vám poskytneme několik rad ohledně opotřebení, které mohou být na botě, a úvah, které můžete mít o tom, kdy vyměnit své běžecké boty.

1. Nepamatujete si, kdy jste naposledy koupili nové běžecké boty

Boty mají životnost, kterou obvykle měříme na kilometry, ale i nepoužité boty se mohou během jednoho nebo dvou let zhoršit. Vložka, která tvoří nejkritičtější část odpružení boty, se rozpadá a s časem bývá méně reaktivní a "živá". I při příležitostném používání se doporučuje vyměnit běžecké boty jednou ročně a při pravidelném používání každé 3-6 měsíců.

Bílé běžecké boty s dobrou amortizací

Naše boty od Famme mají chunky podešev vyrobenou z lehké EVA pěny, a v kombinaci s stélkou od Ortholite mají mimořádnou životnost. Pečlivě konstruovaná směs různých vlastností je dělá skvělými běžeckými botami. Prohlédněte si zpětnou vazbu, kterou jsme na ně obdrželi na naší produktové stránce.

2. Vaše boty mají více vrásek než vaše nohy po dlouhé koupeli

Jedním z nejlepších vizuálních ukazatelů opotřebení boty je stlačení mezipodešve. Pěna, která ztratila reaktivitu, bude mít horizontální vrásky a bude vypadat "stlačeně".

To je lepší ukazatel než gumičková podešev bot - někteří běžci a turisté opotřebovávají části gumy za méně než 150 kilometrů kvůli tření, kterému jsou boty a nohy vystaveny.

3. Vnější a vnitřní opotřebení

Hledejte díry nebo neobvyklé opotřebení. Jsou to ukazatele, že boty jsou nadměrně opotřebované a měly by být vyměněny.

Zatímco většina lidí nemusí měnit boty každých 6 měsíců, je dobré se na ně podívat pečlivě po 6 měsících používání. To vám dá dobrý ukazatel, jak rychle se vaše boty opotřebovávají.

4. Opotřebení na podešvi

Podívejte se na spodek svých bot; pokud je podešev extrémně opotřebovaná na určitém místě, pravděpodobně je čas je nahradit.

Položte botu na plochý, rovný povrch do úrovně očí. Většina bot by měla stát rovně, bez naklánění nebo houpačky. Pokud jsou hroty (gumové sekce) na podešvi více opotřebované, může se bota naklánět nebo houpat, nebo dokonce stát na sklonu.

"Normální" opotřebení se vyskytuje na vnější straně paty a rovnoměrně přes prsty. Pokud si všimnete nadměrného opotřebení na jiných místech, může to být známka toho, že bota je vyčerpaná, nebo že možná potřebujete jiný typ bot pro vaše biomechanické potřeby.

5. Všechno začíná bolet

Bylo by to něco, kdybyste nikdy nemuseli koupit nový pár bot. Ale čím déle se dostanete mimo životnost boty, tím méně podpory a amortizace bude mít, což způsobuje dodatečný stres a únavu pro nohy, lýtka, kolena a kyčle.

Přečtěte si náš článek o pronaci, nadměrném pronaci a nedostatečném pronaci a bolesti, které z toho mohou vyplynout.

Cítíte se v běžeckých botách ploché, nebo jste začali pozorovat drobné nepříjemnosti u kolen nebo nohou? Pokud zažíváte bolesti a pocitovaný diskomfort se zdá odpovídat starším botám, jejich výměna za nový, svěží pár může poskytnout tolik potřebnou úniku pro vaše tělo.

Pokud si myslíte, že boty způsobily nesprávné zatížení a opotřebení v různých částech těla, bude potřeba podívat se na preventivní opatření, aby se nezhoršila bolest. Podívejte se na náš článek o preventivním tréninku.

Tipy na udržení kvality

  • Udržujte je suché. Po dešti nebo intenzivním používání, které vedlo k pocení, naplňte je novinami nebo podobným papírem a nechte je vyschnout na vzduchu. Provádějte pouze povrchové mytí nečistot a podobně na sportovních nebo běžeckých botách a nikdy je nedávejte do pračky. Přečtěte si náš článek, pokud máte pochybnosti o tom, jak prát boty!

Naše univerzální boty však lze prát v pračce. Vyjměte tkaničky a stélky a nastavte pračku na 30 stupňů s nízkým odstřeďováním. Bílé boty jsou navrženy tak, aby udržely bílou barvu déle.

  • Střídejte své boty. Můžete získat více kilometrů z každého páru bot tím, že je nebudete používat na poschození. Pěnová mezipodešev může potřebovat až 24 hodin na to, aby se zcela zotavila. Navíc bylo prokázáno, že výrazně snižuje frekvenci zranění, když střídáte používání mezi dvěma různými páry bot, protože se tělo přizpůsobuje každému z nich.
  • Udržujte je v chladu. Pokud to není důchodový pár tenisek, které máte v autě na spontánní použití, zkuste je neuchovávat v autě, které může být extrémně horké nebo studené.

U bot, které pravidelně používáte, se doporučuje uchovávat je na místě, které jim umožňuje dobré větrání a kde jsou vystaveny co nejmenšímu prachu, který by se mohl usazovat na jemných materiálech.

Zpět na blog