Hva er pronasjon

Co je pronace, podpronace a nadpronace?

Pronace

Naše tělo má svůj vlastní systém pro absorpci nárazů a tento systém se nazývá pronace. Jedná se o valivý pohyb, který nastává, když položíme nohu na zem, a obvykle začíná na vnější straně paty a pokračuje směrem k palci. Je to důležitá funkce našeho těla, která je navržena tak, aby rozložila zátěž, které je noha vystavena. 

běžecké boty s dobrým odpružením pro podpronaci

To, že přehnaně pronujeme nebo přehnaně supinujeme, je obvykle něco, s čím se narodíme, a je důležité si uvědomit, že to je zcela přirozené. Z nějakého důvodu se někteří lidé rodí silnější určitými způsoby a v určitých oblastech než jiní, což může vést k problémům. Mohou vzniknout různé zranění v důsledku nošení nesprávné obuvi pro typ pronace, který máte. Jedním ze způsobů, jak zjistit, co vám nejlépe vyhovuje, je vyzkoušet různé boty a zjistit, co je pro vaše nohy nejpohodlnější. 

Přehnaná pronace

Při přehnané pronaci si všimnete, že vnitřní strana nohy u kotníku má nadměrný pohyb dovnitř, když se dotýká země při chůzi nebo běhu. Když však sedíte pohodlně, přehnaně pronující noha vypadá zcela normálně. 

Jinými slovy, změna na noze je viditelná pouze tehdy, když je na ni aplikována váha, a situace nohy se méně mění, když je pod nohou podpora, jako jsou měkké povrchy jako koberce. Problémem při přehnané pronaci je množství času, které noha stráví v pronacním pohybu, a hloubka tohoto pohybu; což zabraňuje noze pokračovat v pohybu a vrátit se do supinace. 

Každý krok, který uděláme při přehnané pronaci, vede k nerovnováze v těle a dalšímu nadměrnému opotřebení šlach, kloubů, svalů a vazů. 

Typické příznaky, které lze zažít s přehnaně pronujícími nohami, zahrnují: 

  • Plantární fasciitida / patní ostruhy
  • Achillova tendinitida
  • Bolest v chodidle
  • Problémy s páteří 
  • Zánět holenní kosti
  • Bolest v koleni

Jak zkontrolovat doma, zda máte v noze přehnanou pronaci, vysvětlíme dále v článku. 

Podpronace

Při podpronaci mohou být vaše nohy tuhé a mít vyšší nárt a klenbu. V některých případech může být, že pouze pata a prsty se dotýkají země. Zátěž bude pak nadměrná ve srovnání s těmi, kteří mají více normální pronaci. To znamená, že osoba s podpronujícími nohami naléhavě potřebuje dobrou míru odpružení, aby se zabránilo zranění způsobeným zátěží. 

Důvodem, proč mohou vaše nohy mít supinaci, je obvykle vrozený, ale může být také způsoben slabostí v určitých svalech nohy, kotníku nebo nohy - slabost může být výsledkem: 

  • Nesprávné obuvi
  • Chybné vyrovnání těla
  • Nebo zranění, které jste utrpěli v noze a které způsobilo problémy svalům nebo šlachám

Noha, která je nadměrně supinující, se nedokáže přizpůsobit povrchu, po kterém chodí, a svaly a kosti kolem nohy musí pracovat tvrději, aby udržely rovnováhu. Postupem času to způsobí napětí v různých částech těla, včetně lýtek, kolen, boků a zad - a povede to k zraněním. Jednoduše řečeno, je to jako dát klacek do kola celého těla a způsobí to nesprávné vyrovnání a zranění, pokud se problém nevyřeší. 

Stejně jako u přehnané pronace si všimnete, zda máte tento typ pronace, když aplikujete tlak na nohu. Na rozdíl od přehnané pronace uvidí ti, kteří podpronují, že noha se naklání ven. 

Co můžete udělat sami:

  • Používejte boty, které poskytují vynikající odpružení a případně extra podporu v podélné klenbě vaší nohy.
  • Snažte se vyhnout botám s vysokými podpatky a botám s tenčími podrážkami. Pokud máte boty s tenkou podrážkou, kupte si vložku, která může poskytnout trochu více podpory.
  • Snažte se vyhnout chůzi a běhu na tvrdých površích, jako jsou betonové podlahy, protože noha lépe vyhovuje měkkým povrchům. To pomáhá stimulovat svalstvo a funkci kloubů nohy. Pokud pracujete v nemocnicích nebo podobných místech s tvrdými povrchy, investujte do bot s dobrým odpružením, aby se pata neopotřebovala. 

Jak to zkontrolovat sami 

Návod pro přehnanou pronaci:

Rychlý a snadný způsob, jak zjistit, zda přehnaně pronujete, je podívat se na spodní stranu bot, které běžně nosíte, a zjistit, kde máte největší opotřebení. Pokud je většina opotřebení na vnitřní straně podrážky blízko paty a blízko palce, je velká pravděpodobnost, že přehnaně pronujete. Můžete si také všimnout, že vaše boty se naklánějí dovnitř, pokud je podíváte na rovný povrch. 

Dalším krokem je sundat si ponožky a podívat se na své bosé nohy. Máte nízkou klenbu nebo ploché nohy? To může být dalším znakem, že přehnaně pronujete.

Ti, kteří přehnaně pronují, si také všimnou několika příznaků;

  • Bolest v patě nebo klenbě nohy
  • Ploché nohy
  • Mozoly
  • Bolest v koleni, kyčli nebo zádech
  • Kladívkové prsty 

Další zajímavý způsob, jak zjistit, zda přehnaně pronujete, je podívat se na přední stranu nohy. Sledujte kost od kolena až po kotník. Pokud se naklání směrem k vnitřní straně nohy, můžete přehnaně pronovat. Ideálně by kost měla směřovat k malíčku nebo prstu vedle něj.

Návod pro podpronaci:

Můžete použít následující metody, abyste zjistili, zda máte nadměrnou supinaci, což je jiné slovo pro podpronaci, ve svých nohou:

Stejně jako u přehnané pronace můžete zkontrolovat své boty, abyste zjistili, kde se vyskytuje největší opotřebení. Normální opotřebení na botách jde od vnějšího okraje paty směrem ke středu boty. Pokud se místo toho ukáže, že vaše bota má více opotřebení na vnějším okraji podrážky, můžete být někdo, kdo supinuje. 

Dalším krokem je opět sundat si ponožky a podívat se na své bosé nohy. Tentokrát chceme, abyste si nohy namočili. Udělejte to a s plnou vahou šlápněte na povrch, kde snadno uvidíte svůj otisk nohy; můžete také použít hnědý nebo tmavý papír nebo něco podobného, aby to bylo viditelné.

Pokud je viditelná přibližně polovina klenby nohy, pravděpodobně máte normální pronaci. Pokud je však viditelná velmi malá nebo žádná část klenby, pravděpodobně máte podpronaci. 

Běžecké boty a přehnaná pronace

Ti, kteří mají přehnanou pronaci v noze, budou preferovat boty s dobrým odpružením a podporou, aby se zabránilo nadměrnému zatížení a předešlo se zraněním. Naše běžecké boty jsou navrženy s vynikajícím odpružením a poskytují potřebnou podporu vašim nohám, pokud přehnaně pronujete. Podívejte se na naše běžecké boty!

Chcete-li si přečíst více o botách vhodných pro trénink? Podívejte se na náš článek o tom, jak najít správné boty pro práci a trénink!

Zpět na blog