Treningssko i svart og hvit

Jak vybrat správné běžecké boty

Běžecké boty mohou být rozhodující pro dobrou běžeckou zkušenost. V tomto článku dostanete rady, na co byste měli myslet při výběru běžeckých bot a jaký je rozdíl mezi Endorphin RX1 a Ventdry RX1.

Běžecké boty na běžecký pás a asfalt nebo do terénu?

Jak asfalt, tak běžecký pás jsou tvrdé povrchy, které vyžadují boty s dobrou amortizací, abyste se vyhnuli zraněním. Tyto povrchy jsou rovné a nevyžadují boty s pevnou trakční podrážkou. Spíše by podešev běžeckých bot vhodných pro běžecký pás a asfalt měla být plochá, neboť to zajišťuje plynulý běžecký zážitek.

Běh v terénu vyžaduje boty s robustním povrchem, které odolávají vodě i blátu. Podešev by měla mít dobrou trakci, aby vám umožnila běžet přes větve a kameny, aniž byste sklouzli nebo se zranili. Podešev je často o něco nižší než u běžeckých bot vhodných pro běžecký pás a asfalt, aby zajistila lepší kontakt se zemí.

Zjistěte více: Jak správně běhat


Amortizace a váha běžeckých bot

Běžecké boty se v posledních letech obecně staly lehčími a velmi populárními se staly superlehké boty. Lehká běžecká obuv se může zdát více reaktivní a rychlejší na běh. Tento typ běžeckých bot má často silnou, ale lehkou podrážku, která poskytuje dobrou amortizaci. Těžší terénní běžecké boty často mají lepší trakci a pevnější podrážku, která snáší robustnější terén. Tento typ bot má nižší podrážku, což zajišťuje dobrý kontakt se zemí. Při výběru běžeckých bot byste se měli nejprve rozhodnout, k jakému účelu budou boty použity, ať už na dlouhé vzdálenosti nebo intervaly. Stručně řečeno, jde o to, jaký běžec jste, jak daleko běháte a kde běháte.

 

Endorphin RX1 VS Endorphin Ventdry RX1

Endorphin RX1 Ventdry RX1
Vhodné pro běžecký pás a asfalt
    Vhodné pro běh v terénu
      Chunky podrážka, která poskytuje dobrou amortizaci
        Pevná podrážka s dobrou trakci
          Prodyšný mesh materiál
            Voděodolné
              Drop 10mm
                Drop 10mm

                   

                  Endorphin RX1 Shoes

                  Lehké běžecké boty s chunky podrážkou, které jsou určeny pro běh na běžeckém pásu a asfaltu. Běžecké boty mají prodyšný mesh materiál, který zajišťuje, že se nebudete cítit nepříjemně ani zpoceně při běhu s vysokou intenzitou. Boty lze prát a jsou navrženy tak, aby si déle udržely bílou barvu.

                  Bílé běžecké boty s dobrou stabilitou

                   


                  Ventdry RX1 Shoes

                  Voděodolné běžecké boty se solidní podrážkou, která poskytuje dobrou trakci na nerovném terénu. Pevná podrážka zajišťuje, že můžete šlápnout na větve nebo kameny, aniž byste sklouzli nebo se zranili během běhu. Tyto boty jsou o něco těžší než Endorphin RX1, protože podrážka je robustnější a navržena pro zvládání náročného terénu.

                   

                  Zpět na blog