Pozice vrány

Králičí pozice, také známá jako Bakasana, je důležitá rovnovážná pozice v józe, která buduje sílu v rukou, játrách a zápěstích. Tato pozice vyžaduje kombinaci síly a rovnováhy a je skvělým způsobem, jak rozvíjet zaměření a kontrolu nad tělem.

Správná technika a provedení

  1. Začněte v nízkém dřepu s nohama u sebe a dlaněmi umístěnými plochou na podlaze před vámi, na šířku ramen.
  2. Umístěte kolena na předloktí co nejvýše, zatímco ohýbáte lokty.
  3. Přesuňte váhu dopředu, až ucítíte, že se prsty začínají zvedat ze země. Začněte s jednou nohou po druhé, pokud je to nutné.
  4. Držte pohled zaměřený dopředu a aktivujte jádrové svaly, abyste udrželi rovnováhu.
  5. Hlouběji dýchejte a snažte se udržet pozici několik sekund, nebo tak dlouho, jak to bude možné.

Časté chyby

  • Chyba: Nedostatečná podpora jádra. Mnozí ztrácejí rovnováhu, protože neaktivují jádro. Řešení: Zpevněte břišní svaly, než zvednete nohy.
  • Chyba: Dívat se dolů na ruce. To může vést k pádu vpřed. Řešení: Držte pohled před sebou, asi metr daleko, pro lepší rovnováhu.
  • Chyba: Lokty směřují příliš daleko ven. To oslabuje stabilitu a může zatěžovat ramena. Řešení: Držte lokty vsunuté k tělu pro lepší podporu.

Modifikace a variace

  • Začátečnická modifikace: Použijte jógovou blokovou podložku pod nohama pro zvednutí, a zvedněte jednu nohu po druhé, abyste našli rovnováhu.
  • Pokročilá variace: Jakmile zvládnete základní pozici, zkuste natáhnout nohy dozadu, abyste provedli flying crow pose pro další výzvu.

Počet opakování a sad

V józe je běžné držet pozice místo tradičních opakování. Cvičte králičí pozici v 3-5 pokusech, držte pozici po dobu 20-30 sekund pokaždé. Nezapomeňte si odpočinout zápěstí mezi každým kolem, abyste se vyhnuli přetížení.

Dýchací technika

Dech hraje důležitou roli v rovnováze. Vdechněte hluboko před začátkem a vydechněte, zatímco zvedáte nohy ze země. Pokračujte ve klidném a kontrolovaném dýchání, zatímco udržujete rovnováhu.

Video: Králičí pozice provedená ženami

Zde jsou dva skvělé příklady, jak zvládnout králičí pozici:

Zpět na blog