Renegade Row

Renegade Row je vynikající komplexní cvičení, které kombinuje stabilitu jádra s sílou horní části těla a trénuje svaly jako záda (latissimus dorsi), ramena, bicepsy a svaly jádra. Je to dynamický pohyb, který nejenže posiluje horní část těla, ale také vyžaduje rovnováhu a koordinaci.

Správná technika

Postupujte podle těchto kroků pro provedení Renegade Row s správnou technikou:

  1. Začněte v vysoké plankové pozici, držte pár činek s dlaněmi směřujícími k sobě. Nohy by měly být o něco širší než šířka ramen pro lepší stabilitu.
  2. Napněte své jádro a držte záda rovná, udržujte neutrální páteř během celého cvičení.
  3. Přitáhněte činku k boku, přitom držte loket blízko těla, zatímco se balancujete na druhé ruce a nohou.
  4. Snižte činku kontrolovaně zpět a opakujte na opačné straně.
  5. Snažte se o 10-12 opakování na každou stranu a střídejte ruce.

Tip: Udržujte boky stabilní během cvičení, abyste předešli jejich houpání ze strany na stranu.

Časté chyby

Vyhněte se těmto častým chybám při provádění Renegade Row:

  • Houpačka boky: Jednou z nejčastějších chyb je, že se boky pohybují ze strany na stranu. Abyste tomu zabránili, napněte svaly jádra a udržujte tělo co nejstabilnější.
  • Prohnutá záda: Držte páteř neutrální a vyhněte se prohnutí dolní části zad, což může vést k přetížení. Zaměřte se na napnutí jádra a svalů hýždí.
  • Použití momentu: Ujistěte se, že zvedáte činku kontrolovaným způsobem, vyvarujte se trhavých pohybů, které by mohly vést ke špatné technice a zranění.

Modifikace a variace

Pokud jste noví v Renegade Row nebo hledáte variace, zkuste tyto modifikace:

  • Úprava pro začátečníky: Proveďte cvičení na kolenou, aby se snížila obtížnost pro jádro, a přitom stále trénujte záda a paže.
  • Pokročilá variace: Přidejte klik mezi každou řadou pro celotělovou výzvu, která zapojuje jak horní část těla, tak i jádro ještě více.

Opakování a série

Pro začátečníky se snažte o 3 série s 8-10 opakováními na stranu. Pokročilejší cvičenci mohou cílit na 3-4 série s 12-15 opakováními na stranu. Nastavte hmotnost činek podle své zkušenosti a úrovně síly.

Tipy na dýchání

Během Renegade Row je důležité dýchat správně:

  • Vdechujte, když snižujete činku zpět k podlaze.
  • Výdech, když přitahujete činku k boku.

Vizualní příklady a úhly

Zde jsou dvě video ukázky Renegade Row prováděné ženami z různých úhlů a přístupů:

Tohle video ukazuje ženskou cvičitelku, která demonstruje Renegade Row, se zaměřením na kontrolovanou techniku a stabilitu jádra.

Podívejte se na další video

Tohle druhé video ukazuje ženskou cvičitelku, která provádí pokročilou verzi Renegade Row, s klikem mezi každou řadou pro zvýšení obtížnosti.
Zpět na blog