Pávová póza

Peacock Pose, nebo Mayurasana, je pokročilá balanční pozice, která vyžaduje značnou sílu v horní části těla a jádru. Tato pozice protahuje zápěstí, posiluje paže a zkouší dovednosti rovnováhy. Peacock Pose se také říká, že stimuluje trávení tím, že masíruje břicho a pomáhá vyčistit tělo. Je to skvělá pozice pro rozvoj fyzické síly i mentálního zaměření.

Správné Provádění a Technika

Pro správné provedení Peacock Pose dodržujte tyto kroky:

  1. Výchozí pozice: Sedněte si na podlahu s pokrčenými koleny a nohama umístěnými na podlaze. Položte ruce na podlahu před sebou, prsty směřujícími zpět k tělu.
  2. Položte lokty: Ohněte lokty a umístěte je na dolní část břicha, těsně pod žebra.
  3. Zvedněte nohy: Nakloňte se vpřed a jemně zvedněte nohy z podlahy aktivací jádra. Vaše tělo by mělo být vyvážené horizontálně, s váhou podpíranou rukama a lokty.
  4. Držte pozici: Protáhněte nohy dozadu a udržujte tělo paralelní s podlahou. Zapněte jádro a držte pozici 5-10 nádechů.
  5. Opatrně vystupte: Pomalu spusťte nohy na podlahu a uvolněte se.

Běžné Chyby

  • Špatné umístění loktů: Ujistěte se, že lokty jsou správně umístěny na břiše, těsně pod žebry, aby podporovaly váhu těla a rovnováhu.
  • Excesivní ohyb v zádech: Vyhněte se zakouření zad. Udržujte tělo vzpřímené aktivací jádra a udržováním silné pozice těla.
  • Nepoužívání jádra: Nezapomeňte používat svaly jádra k zvednutí těla. Přílišné spolehnutí na paže může vést k přetížení zápěstí a ramen.

Modifikace a Varianty

Pokud chcete přizpůsobit Peacock Pose své úrovni, vyzkoušejte následující modifikace:

  • Pokud máte pokrčená kolena: Pokud máte potíže s úplným protažením nohou, můžete udržovat kolena pokrčená, zatímco zvedáte nohy z podlahy.
  • Podpora pomocí bloků: Umístěte jógové bloky pod ramena nebo nohy pro dodatečnou podporu, zatímco pracujete na rovnováze.
  • Pro pokročilé: Zkuste provést Peacock Pose s nohama v Padmasana (lotusové pozici) pro hlubší výzvu.

Opakování a Sady

Držte Peacock Pose po dobu 5-10 nádechů. Začněte s kratšími intervaly a postupně budujte sílu. Opakujte cvičení 1-2krát v závislosti na síle a úrovni dovedností.

Dechové Techniky

Zaměřte se na hluboké a rovnoměrné dýchání, když jste v pozici. Nadechujte se, abyste aktivovali jádro, a vydechujte při hledání rovnováhy. Zadržování dechu může vést k nestabilitě a ztížit udržení pozice.

Vizuální Instrukce a Úhly

Videonávod, který demonstruje Peacock Pose a poskytuje tipy na správné provádění, perfektní jak pro začátečníky, tak pro pokročilé jogíny.

V tomto videu můžete vidět podrobný přehled Peacock Pose se zaměřením na sílu jádra a rozvoj rovnováhy.

Zpět na blog