meditasjon og mindfulness hvordan meditere

Meditace a Mindfulness

Život je plný rozptýlení a stimulace. Většina z nás si někdy přeje najít způsob, jak zpomalit věci a na chvíli se zastavit v úplném tichu. Meditace má za cíl pomoci vám být více přítomní v prostředí i v sobě. Meditovat můžete sami, nebo můžete meditovat s ostatními, hlavní myšlenkou je vyhradit si několik minut pro sebe v úplném tichu a klidu.

Někdy si nemůžete mysli vymyslet cestu ven, někdy si prostě musíte dát čas na to, abyste byli, nechat myšlenky a pocity plynout v klidu, aniž byste jim kladli odpor. To je praxí mindfulness.

Turistická bunda pro mindfulness v přírodě  Běžecké boty pro běhání a meditaci v lese

Co je meditace? 

Meditace je mentální praxe, jejímž cílem může být dosažení fyzického a duševního blahobytu, zvýšení mentální kapacity, rozšíření vědomí nebo duchovní vhled. Meditace byla původně praktikována jako náboženská praxe, nejznámější v hinduismu a buddhismu. Buddhistická meditace je často tím, co spojujeme se samotnou praktikou meditace. Smyslem tradiční buddhistické meditace je pozorovat funkce těla a myšlenky, přičemž cílem je často dosažení probuzení. 

V moderní době, mimo náboženské rámce, se meditace často praktikují proti stresu, úzkosti, pro lepší spánek a pro uzdravení těla a mysli. Nicméně i tyto praktiky, jako je transcendentální meditace, Acem-meditace a Skandinávská škola jógy a meditace, jsou často inspirovány buddhistickou meditací. V poslední době byly vyvinuty různé moderní meditační techniky, ale tou, která v poslední době nejvíce vzkvétá, je mindfulness. Praxe, která přenáší techniky s původem v náboženských tradicích do západního vědeckého rámce. Techniky mindfulness byly tudíž zkoumány a praktizování těchto technik prokázalo pozitivní účinek na naše zdraví. 

Power sportovní podprsenka pro meditaci  Power sportovní podprsenka pro mindfulness cvičení

Různé typy meditace

Meditace se obvykle dělí na techniky koncentrace a techniky otevřenosti.

Techniky koncentrace spočívají v tom, že praktikant zaměřuje pozornost na konkrétní objekt, například na svůj dech, jak je často zvykem při praktikování jógy. Při těchto technikách se často pracuje s meditací mantry. V náboženství jsou mantry posvátné nebo mocné fráze. Tyto fráze se používají v meditaci k řízení mysli a k vyvolání božstev. V moderní praxi to mohou být krátké fráze s pěknými a motivujícími slovy, které odpovídají vaší aktuální situaci, které si opakujete během sezení, abyste našli klid a pohodu.

Techniky otevřenosti naopak jsou techniky určené k otevření myšlenek a pocitů. V těchto typech technik se setkáváme s mindfulness. Některé formy meditace kombinují obě tyto techniky.

Meditace může být také použita při fyzické aktivitě. Meditace se často stává součástí některých moderních typů jógy. Dynamická meditace je taková meditační technika, která spojuje fyzické a mentální cvičení. Zde se propojují dechová cvičení, tanec a mentální fokus za účelem dosažení změněných stavů vědomí.

Meditace prostřednictvím procházky v přírodě  Mindfulness prostřednictvím procházky v přírodě

Jak meditovat?

Existuje mnoho způsobů, jak meditovat, jak bylo zmíněno výše. Ale nejběžnější a nejjednodušší způsob, jak začít s meditací, je řídit se těmito 5 jednoduchými kroky: 

 

1. Místo

Najděte si klidné a pohodlné místo, kde nebudete rušeni, a kam se můžete vracet pro další meditace. To může být v obýváku nebo ložnici. Udělejte vše potřebné, abyste své místo přeměnili na místo, které vám přináší dobré pocity a klid v těle i mysli.  

2. Čas

Bylo prokázáno, že je snazší udržet si zvyk, pokud ho uděláte rutinou, tedy pokud to děláte každý den ve stejnou dobu. Zvažte sami, zda chcete začít den několika minutami meditace, zakončit den několika minutami meditace pro lepší spánek, nebo uvolnit stres tím, že si vyhradíte několik minut na meditaci během dne.

3. Délka

Nejlepší je začít s praktikování meditace a mindfulness na 5-10 minut při každé relaci, abyste si na cvičení zvykli a cítili se pohodlně. Jakmile se vám to začne přirozeně dařit, můžete čas prodloužit podle potřeby. Můžete si nastavit časovač na telefonu, abyste měli přehled o čase, a mnoho lidí má rádo příjemné přírodní zvuky, jako je zpěv ptáků nebo šumění vln, na pozadí pro lepší prožitek.

4. Pozice

Abychom našli pohodlnou pozici k sezení, můžete si na sezení pořídit polštář nebo deku. Mnozí volí klasickou pozici s nohama v kříži a rukama na klíně, ale zde neexistuje žádná správná odpověď, jen fantazie nastavuje meze. Nejvyšší důležité je, abyste seděli pohodlně a mohli zůstat ve stejné poloze po celou dobu meditace.

5. Technika

Rozhodujete se, zda chcete mít oči otevřené nebo zavřené. To nejdůležitější je, že zrak neruší vaši pozornost směřující dovnitř během meditace. Klidně dýchejte nosem, pomalu vdechujte do krku, do plic a až do břicha. Na začátku si můžete položit ruku na břicho, abyste skutečně cítili, jak se plní vzduchem. Poté klidně vydechněte a pocítíte rukou, jak vzduch opouští břicho. Při vdechování můžete počítat do 4 a znovu do 4 při výdechu. Pokud ztratíte počítání nebo vám myšlenky začnou bloudit, což je zcela normální a stane se to, můžete klidně přesměrovat pozornost zpět k dechu a zkusit to znovu.    

 

Vedená meditace 

Vedená meditace je často preferována pro začátečníky, když začínají praktikovat meditaci a mindfulness. Vedená meditace je, když následujete hlas po celou dobu cvičení a necháte je vést a provázet vás často skrze cestu myslí. To je jednoduchý způsob meditace, protože vám je nabídnuto něco, na co se můžete během meditace soustředit, a rušivé myšlenky jsou minimalizovány.

Na YouTube je mnoho vedených meditací, dokonce i v češtině.

Existují také alternativy mimo YouTube, jako je stažení a použití meditačních aplikací jako HeadSpace nebo 10%Happier. Tyto aplikace nabízejí výběr vedených meditačních cvičení a možnost zaznamenat cvičení a udržovat rutinu každodenní meditace. Takové aplikace také často nabízejí přizpůsobenou meditaci pro různé účely, ať už jde o lepší spánek, méně stresu nebo zvýšení sebedůvěry a kontroly. 

Mindfulness

Mindfulness je "vědomá přítomnost v okamžiku" a je velmi podobná tradiční meditaci, ale s moderním marketingem je často používána jako léčba v oblasti duševního zdraví ve zdravotnictví a oddělená od náboženství, takže ji může používat každý, nezávisle na víře. Aplikace jako HeadSpace a 10%Happier jsou označovány jako mindfulness aplikace právě proto, že jsou určeny jako uvolnění a trénink pro každého, kdo chce vyzkoušet techniky pro zlepšení vlastního života.

Techniky mindfulness jsou v mnoha ohledech podobné technikám meditace, ale účelem praktikování mindfulness je obecnější zlepšení duševního zdraví, než dosáhnout božského zjevení. 

Zpět na blog