Intervalltrening for nybegynnere | hvordan komme inn i løpingen

Intervalový trénink pro začátečníky

Jak začít s během

 

 

Jste začátečník v tréninku a chcete vyzkoušet běh a intervalový trénink? Pak je tento článek právě pro vás!

Nejdůležitější je mít správnou obuv, konkrétně běžecké boty pro ženy, tento typ obuvi má dobrou amortizaci a usnadňuje aktivitu, takže se cítíte skvěle při dosahování svých cílů. Dále je dobré mít plán aktivity, ve kterém si stanovíte, jak často, jak dlouho a jak rychle chcete aktivitu vykonávat, a také může být dobré si zapsat, proč to chcete dělat, abyste se později mohli podívat zpět a najít motivaci.

Je důležité se oblékat podle sezóny a není nic lepšího, než mít správné vybavení, které vám pomůže uspět a cítit se dobře. Pro zimu, když teploty klesají, je dobré mít běžecké legíny s kartáčovaným vnitřkem, abyste udrželi teplo, spolu se běžeckou bundou s izolačními vlastnostmi, která se stále cítí lehce na těle. Když teplota stoupne, směrem k létu, pak dobré běžecké legíny spolu s sportovní podprsenkou, která je přizpůsobená vašim aktivitám. Je něco skvělého na tom obléct si oblečení, které potřebujete, abyste se dostali do správné nálady a našli inspiraci.

Tipy na dobrý zimní běh - Nejlepší tipy

Běžecké legíny a běžecké boty pro ženy

Bílé běžecké botyBílé běžecké boty

Je důležité si užít běhání, nemějte na začátku příliš přísné požadavky, je důležité se do toho dostat a poté postupně stanovit přísnější plány a cíle. Až se budete cítit připraveni, můžete zvýšit tempo a začlenit intervalový trénink. Nezapomeňte se před začátkem rozcvičit, postačí 5 minut chůze, než se pustíte do běhu, a po tréninku je důležité si odpočinout, aby se tělo mohlo zregenerovat.

Jak začít s tréninkem? - Tipy, které potřebujete

 

Co je intervalový trénink?

Tento typ tréninku spočívá ve střídání vysoké a nízké intenzity během tréninku. Při běžeckém tréninku to znamená měnit tempo mezi rychlým a pomalým během po určitou dobu a opakovat to pro dobrý trénink. Například můžete začít chůzí po dobu 5 minut, poté zvýšit intenzitu na jogging po dobu 4 minut a následně přejít na běh na 4 minuty, abyste se poté vrátili k joggingu na dalších 4 minuty a opakovali to. Existuje recept na intervalový trénink 4x4, ale co to znamená?

 

4x4

4x4 lze snadno vysvětlit jako čtyři intervaly po čtyřech minutách, které se opakují čtyřikrát. Tento trénink může vyhovovat všem, včetně těch, kteří jsou noví, ale chtějí se dostat na vyšší úroveň v tréninku. 4x4 je také dobrý kardiovaskulární trénink, který podporuje srdce, aby pumpovalo více krve do těla.

4x4 je jednoduchá paměťová pomůcka pro vaše intervaly, ale můžete ji také změnit podle své motivace a pohodlí, například na 3x8 nebo 5x6. Pokud se vám tento typ intervalu nezdá příliš dobrý, existují také pyramidové intervaly, ale o čem to vlastně je?

Pyramidové intervaly

Tento typ intervalu začíná a končí na stejné intenzitě a mezi tím se zvyšuje až na vrchol, a poté se klesá zpět k začátku. Například začnete na jednu minutu, pak se zvýšíte na 2, 3, 4, 5, a po 5 minutách začnete znovu klesat, 4 na 3, 2 a nakonec 1, na kterém jste začali. Doba odpočinku by měla být polovina délky intervalu, tedy pokud jste měli interval na 2 minuty, doba odpočinku bude trvat 1 minutu.

Hodně štěstí při běhání.

Zpět na blog