Dračí vlajka

Dragon Flag je pokročilé cvičení pro jádro, které především trénuje břišní svaly, flexory kyčlí a dolní část zad. Toto cvičení je známé jako jedno z oblíbených cvičení Bruce Leeho pro budování síly v oblasti jádra. Dragon Flag vyžaduje velkou kontrolu a sílu v celém těle, zejména v oblasti jádra a kyčlí, a je perfektní pro ty, kteří hledají náročné břišní cvičení.

Správná Forma a Technika

Řiďte se tímto krok-za-krokem průvodcem, abyste správně provedli Dragon Flag:

  1. Začněte ležením na lavici nebo na rovné ploše. Držte ruce za hlavou a pevně se chyťte lavice nebo stabilní plochy pro podporu.
  2. Zapněte své jádrové svaly a zvedněte nohy směrem k stropu, zatímco udržujete celé tělo napnuté.
  3. Pomalu snižte tělo zpět dolů, ale ujistěte se, že se vaše záda nedotýkají povrchu. Celé tělo by mělo zůstat v přímce.
  4. Udržujte kontrolu během celého pohybu a zvedněte tělo zpět do výchozí pozice.

Podívejte se na toto video, které ukazuje, jak provést Dragon Flag:

Běžné Chyby

Zde jsou některé běžné chyby, které se často dělají při Dragon Flag, a jak se jim vyhnout:

  • Příliš rychlé provedení: Jednou z nejčastějších chyb je provádět pohyb příliš rychle. To může vést ke špatné kontrole a snížené efektivitě. Provádějte cvičení pomalu a s kontrolou pro nejlepší výsledky.
  • Ohýbaná záda: Mnoho lidí nechává dolní část zad ohýbat se během pohybu, což může vést ke zranění. Udržujte tělo co nejrovnější během celého pohybu, abyste se vyhnuli namáhání dolní části zad.
  • Nedostatečná stabilita jádra: Pokud nedostatečně zapojíte své jádro, ztratíte kontrolu nad cvičením. Ujistěte se, že jádro je po celou dobu napnuté.

Modifikace a Variace

Pro ty, kteří jsou noví v Dragon Flag, existují jednodušší verze cvičení:

  • Modifikovaný Dragon Flag: Pokud je plný Dragon Flag příliš náročný, zkuste začít tím, že zvednete jen boky, a ne celé tělo. To vám pomůže postupně budovat sílu.
  • Ohyb kolen: Ohnutí kolen během pohybu usnadňuje cvičení snížením zátěže na jádro.

Podívejte se na další video Dragon Flag s alternativním přístupem:

Počet opakování a sérií

Dragon Flag je náročné cvičení, takže je důležité naslouchat svému tělu. Pro začátečníky se doporučuje začít se 3 sériemi po 3-5 opakováních. Jakmile budete silnější, můžete zvýšit na 3 série po 8-10 opakováních. Nezapomeňte si dělat přestávky mezi sériemi, aby si jádro odpočinulo.

Technika dýchání

Správná technika dýchání je zásadní pro udržení kontroly během cvičení. Před zahájením pohybu se zhluboka nadechněte a pomalu vydechněte, když snižujete tělo zpět k povrchu. Znovu se nadechněte, když zvedáte tělo zpět do výchozí pozice.

Zpět na blog