hvordan bli en influencer på instagram, snapchat, youtube, tiktok

Jak se stát influencerem

Jak se stát (a zůstat) dobrým influencerem?

Možná jste si přečetli náš příspěvek o tom, co je influencer a pomysleli si: „Hej, chci být influencer!” nebo jste už možná začali, ale máte pocit, že potřebujete více informací o tom, jak věci fungují? Pak je tento průvodce pro vás. Ať už se chystáte stát ambasadorem pro oblečení, obuv nebo jiné, tyto kroky vám pomohou!


Krok 1: Najděte si svou platformu

První věc, kterou musíte udělat, je rozhodnout se, na kterou platformu se chcete zaměřit. Mnoho velkých influencerů dnes má Tik Tok, Instagram, YouTube účty a další, ale když právě začínáte, je rozumné mít hlavní zaměření na jednu nebo dvě platformy, než se snažit dělat všechno najednou. Pamatujte, že je lepší dělat jednu věc pořádně, než dělat mnoho věcí napůl!
Zde je průvodce některými z nejpopulárnějších platforem pro influencery dnes a pro koho se hodí:



Tik Tok: Krátká videa s integrovaným editorem. Pokud preferujete dělat všechno na telefonu, je to pro vás. Vhodné pro ty, kteří chtějí vytvářet taneční videa, vtipné sketche, sdílet názory, tipy a znalosti, které lze rychle a snadno předat.

 

Instagram: Obsah založený na fotografiích. Pokud máte rádi fotografie, je to platforma pro vás. Instagram vám umožňuje vytvářet kombinaci obrazového a video obsahu a psát krátké texty.


YouTube: Delší videa. Pokud máte rádi videografii a máte čas vytvářet delší videa, která vyžadují více úprav, je to dobrá platforma pro vás. Je vhodná pro obsah jako vlogování, delší videa, kde mluvíte o různých tématech, návody atd.


Blog/vlastní webová stránka: Delší textový obsah a mix médií. Pokud chcete psát články, recenze a podobně, je to skvělá platforma. Umožňuje vám také shromáždit fotografie, videa a text na jedné stránce, kterou máte plně pod kontrolou.

Jakou platformu si vyberete, může také záviset na tom, jaký druh zboží chcete propagovat. Oblečení je například velmi populární jako ambasador na Instagramu, kde i "malé" profily mohou často získat sponzorované produkty.


Krok 2: Najděte svou niku

Zjistěte, jaký obsah vás baví vytvářet, a snažte se držet stejného tématu. Je snazší vybudovat angažovanou základnu sledujících, pokud budou vaši sledující vědět, co mohou očekávat, když vás budou sledovat. Je to móda? cvičení? jídlo? politika? historie umění? obrázky psů? Je snazší se zlepšit v tvorbě kvalitního obsahu a získávat nové sledující se stejnými zájmy, pokud se držíte omezené niki.

Obrázek influencera Mette Jakobsen
@_mettejakobsen_ našla svou niku ve fotografiích přírody se svými psy!

Krok 3: Investujte do vybavení, které budete používat

Není vůbec nutné jít ven a nakupovat všechny možné typy kamerového vybavení a editačních programů, když začínáte jako influencer. Začněte klidně pomalu a postupem času, jak uvidíte potřebu vylepšit své vybavení, investujte do kvalitního vybavení, které víte, že budete používat. Může vám to pomoci zlepšit obsah, usnadnit produkci obsahu nebo učinit tvorbu obsahu zábavnější! Podstatné je: investujte rozumně a myslete před tím, než koupíte.


Krok 4: Nevzdávejte to!

Nevzdávejte to! Jakmile začnete, může být demotivující, pokud ihned nezískáte stovky sledujících, ale pamatujte, že většina influencerů strávila dlouhou dobu zlepšováním svého obsahu a budováním své základny sledujících. Zde je několik tipů na to, co můžete udělat, abyste se udrželi motivovaní a vybudovali větší platformu.


Learn new skills

Existuje spousta zdrojů online, které vás mohou naučit, jak upravovat fotografie a videa, pořizovat lepší snímky a psát lepší články. Podívejte se na náš průvodce reels a fotografií pokud jste to ještě neudělali! Věnujte čas učení od ostatních a procvičujte zvyšování kvality svého obsahu. Lepší obsah zvýší pravděpodobnost, že získáte spolupráci s firmami a obecně přitáhne více sledujících.


Povídejte si se svými sledujícími

Velká část výzvy být influencerem spočívá ve vybudování vztahu se svými sledujícími a udržení tohoto vztahu. Mluvení s vašimi sledujícími na příbězích, pokládání otázek, odpovídání na komentáře a zprávy jsou všechny dobré způsoby, jak se seznámit s těmi, kdo vás sledují a možná dokonce získat nové přátele.

Seznamte se s dalšími influencery

Nebojte se kontaktovat další influencery ve svém oboru. Může být velmi užitečné mít další influencery, na které se můžete obrátit s otázkami, když právě začínáte, a činí to proces mnohem zábavnějším na delší dobu!


Postujte často (dost)

Jedna věc, která je velmi důležitá, pokud chcete získat více sledujících online, je pravidelně publikovat. Kolikrát byste měli publikovat, závisí na platformě, kterou používáte. Například video na YouTube vyžaduje více práce než příspěvek na Instagramu, a proto byste možná měli publikovat častěji na Instagramu než na YouTube. I přesto dbejte na to, aby veškerý obsah, který zveřejňujete, byl kvalitní a přinášel hodnotu (buď ve formě zábavy, informací nebo podobně) vašim sledujícím. Není příliš užitečné publikovat každý den, pokud skončíte s obsahem, se kterým nejste spokojeni a který vaši sledující neocení.


Autenticita a odpovědnost

Není žádným tajemstvím, že jako influencer máte také povinnost být důvěryhodný, otevřený a upřímný. Je snadné ztratit důvěru svých sledujících, pokud doporučujete produkt, který se vám ve skutečnosti nelíbí a který byste sami nepoužili. Pokud byste koupili kameru, kterou doporučil váš oblíbený fotograf a ta by se ukázala jako nedostatečná a rozbila by se okamžitě, bylo by obtížné důvěřovat influencerovi, když příště zveřejní produkt. Zároveň je důležité dávat pozor, abyste nešířili poselství, které by mohlo negativně ovlivnit vaše sledující, ať už se jedná o propagování postojů, které mohou negativně ovlivnit lehce ovlivnitelné sledující, nebo doporučování produktů, které mohou mít negativní dopady nebo být dokonce škodlivé. Pamatujte, že máte právo říct ne, pokud vás někdo požádá o propagaci něčeho, a nikdy není pozdě litovat!

Zpět na blog